Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο EU Datathon, ο διαγωνισμός για τα δημόσια δεδομένα, ξεκίνησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις 19 Φεβρουαρίου. Έχεις τώρα την ευκαιρία να αποδείξεις όχι μόνο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δημόσια δεδομένα στη σημερινή κοινωνία, αλλά και τη δημιουργικότητα και το ταλέντο σου! Είναι επίσης μια ευκαιρία να διεκδικήσεις κι εσύ μερίδιο από το συνολικό χρηματικό έπαθλο που ανέρχεται σε 100 000 EUR.

Για να λάβεις μέρος, θα πρέπει να προτείνεις και να αναπτύξεις μια εφαρμογή η οποία θα συνδέει και θα χρησιμοποιεί δημόσια σύνολα δεδομένων από τα οποία το ένα τουλάχιστον θα πρέπει να συγκαταλέγεται στα χιλιάδες σύνολα δεδομένων που παρέχουν τα όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ. Λεπτομερέστερες πληροφορίες θα βρεις στους κανόνες του διαγωνισμού.

Η εφαρμογή σου θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα ευκαιρίας για συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο ή κοινωνική επιχείρηση. Θα πρέπει επίσης να προτείνει κατάλληλες νέες προσεγγίσεις και λύσεις που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να επιτύχει μέσω της χρήσης δημόσιων δεδομένων σημαντικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς, θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί σε ένα από τα παρακάτω θεματικά πεδία:

Πεδίο 1: Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Πεδίο 2: Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

Πεδίο 3: Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Πεδίο 4: Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

Πρέπει να υποβάλεις την πρότασή σου με μια σύντομη παρουσίασή της έως τις 3 Μαΐου.

Θα προεπιλεγούν δώδεκα νικήτριες ομάδες (δηλ. τρεις ομάδες ανά πεδίο). Εάν συγκαταλέγεσαι σε αυτές, θα προσκληθείς να αναπτύξεις την εφαρμογή σου και να την παρουσιάσεις στις 13‑15 Οκτωβρίου κατά την 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων στις Βρυξέλλες, μια εκδήλωση που προσελκύει περισσότερους από 9 000 συμμετέχοντες.

Η τελική κατάταξη των νικητριών ομάδων για κάθε πεδίο θα αποφασιστεί στην εκδήλωση αυτή, οπότε και θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία (για καθένα από τα πεδία):

  • Πρώτη θέση:         12 000 EUR
  • Δεύτερη θέση:       8 000 EUR
  • Τρίτη θέση:           5 000 EUR

Ο διαγωνισμός EU Datathon 2020 διοργανώνεται από την Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στη σελίδα του διαγωνισμού. Επίσης, ακολούθησέ μας στο Twitter (@ EU_openddata, @ euinmyregion) με τα hashtag # EUdatathon και # ideas4EU.