Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα τελευταία χρόνια οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο, με επιστέγασμα την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον χάρη στην οπτικοποίηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων τους, μέσω καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών. Τα εργαλεία αυτά τροφοδοτούνται από τα δημόσια δεδομένα που αφορούν στα αποτελέσματα των εκλογών καθώς και άλλα σχετικά δημόσια δεδομένα, τα οποία πλέον διατίθενται στο κοινό και τους επαγγελματίες για περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση, χωρίς περιορισμούς, σε μηχαναγνώσιμη μορφή στο Portal.

Έμπρακτο παράδειγμα της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων αυτών αποτελεί η νεοφυής επιχείρηση Politica (politica.io), μια καινοτόμος διαδραστική πλατφόρμα για την οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών σε τηλεόραση και διαδίκτυο, που δημιουργήθηκε από τους Βαλεντίνο Ευρυπίδου, Κυριάκο Τούμπα και Άντρεα Σολωμονίδη. Το Politica ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της νέας digital εποχής, αποτελούμενο από πολλαπλά εργαλεία για δημοσιογράφους, για τηλεοράσεις, websites για πολιτική ανάλυση, οπτικοποίηση και fact checking. Έχοντας ξεκινήσει την πορεία του κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία το 2016, το Politica μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να καθιερωθεί στον εγχώριο τύπο και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των χρηστών που θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία από το κινητό τους. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το Politica με υποστηρικτή την Τράπεζα Κύπρου, ετοιμάζεται για την πρώτη επίσημη παρουσίαση των εργαλείων της στο SXSW (South by SouthWest) στο Τέξας της Αμερικής, το μεγαλύτερο συνέδριο για διαδραστικά media, μουσική, κινηματογράφο, καινοτομία και πολλά άλλα.  

Η μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία της ομάδας  του Politica, επιβεβαιώνει ότι τα ανοιχτά δεδομένα έχουν μεγάλες δυνατότητες και μπορούν να ασκήσουν θετικές επιδράσεις στη διακυβέρνηση, την κοινωνική οργάνωση και στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Τα ανοικτά δεδομένα μετατρέπονται πλέον και στην Κύπρο σε δυνατό εργαλείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και τη βελτίωση της δημοκρατίας.