Επίσημη Παρουσίαση της νέας Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων

Τα δεδομένα από τους δημόσιους φορείς της Κύπρου διατίθενται πλέον ανοικτά προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσα από τη νέα, σύγχρονη Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (www.data.gov.cy) με σκοπό τη διαφάνεια, αλλά κυρίως την περαιτέρω αξιοποίησή τους. Η Πύλη, η οποία αναπτύχθηκε ως υλοποίηση μίας από τις κύριες πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας, που υπέγραψαν το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018, στα κεντρικά κτίρια του ΑΠΚΥ.

 

Κατά την παρουσίαση της νέας Πύλης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις κύριες λειτουργίες και δυνατότητές της, οι οποίες την καθιστούν ένα καινοτόμο εργαλείο στη διάθεση των πολιτών, των επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού κόσμου. Τα δεδομένα του δημοσίου μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (π.χ. εφαρμογές), συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ευκαιριών οικονομικής δραστηριότητας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την παραγωγή νέας γνώσης.

 

Οι πολίτες, μέσω της Πύλης, μπορούν με ευκολία να διεισδύσουν σε 80 περίπου δημόσιους φορείς και να αναζητήσουν περισσότερα από 1000 δημοσιευμένα σύνολα δεδομένων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα οπτικοποιήσουν (σε γραφήματα, χάρτες κτλ.) ή ακόμη να τα αντλήσουν μέσω αυτόματων προγραμματιστικών διεπαφών (APIs). Ο σχεδιασμός της νέας Πύλης με ελεύθερο λογισμικό και λογισμικό ανοικτού κώδικα την καθιστούν πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα και εφάμιλλη άλλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών πυλών. Ο κατάλογος των δημοσιευμένων δεδομένων της Πύλης επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται συνεχώς, ενώ στα άμεσα σχέδια της ομάδας διαχείρισης της Πύλης είναι η σταδιακή ένταξη σε αυτήν των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ημικρατικών οργανισμών.

 

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΚΥ, Χαράλαμπος Προύντζος, σημείωσε ότι η νέα Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων αποτελεί «μια σοβαρή και θετική αλλαγή στον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του κράτους, θέτει τα θεμέλια για την προσφορά ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες και προάγει τη διαφάνεια, τη διαύγεια και τη λογοδοσία της δημόσιας δράσης». Ευχαριστώντας την ηγεσία και το προσωπικό του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για την εποικοδομητική συνεργασία και την αμέριστη υποστήριξή τους στην ανάπτυξη και λειτουργία της νέας Πύλης, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, τόνισε ότι η υλοποίηση αυτού του εκσυγχρονιστικού έργου για τη δημόσια υπηρεσία από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα δημόσιο ίδρυμα με σημαντική εμπειρία σε θέματα ανοικτής πρόσβασης, σηματοδοτεί την έμπρακτη αναγνώριση της αξίας και της συνεισφοράς του στη χώρα και ότι το όλο εγχείρημα «συνάδει απόλυτα με το όραμα να αποτελεί το ΑΠΚΥ ένα πρωτοπόρο και σύγχρονο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα προσφέρει στην Κυπριακή κοινωνία και θα ενδυναμώνει την εθνική οικονομία».

 

Στο σύντομο χαιρετισμό, που απηύθυνε η κυρία Λένια Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΔΔΠ, εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς το ΑΠΚΥ για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου και υπογράμμισε ότι «η καθόλα επιτυχημένη και συνάμα πρωτοποριακή ένωση δυνάμεων μιας δημόσιας υπηρεσίας με ένα δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και να συμβάλλει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας». Τέλος, επεσήμανε ότι το ΤΔΔΠ από πλευράς του θα συνεχίσει την προσπάθεια για περαιτέρω «άνοιγμα» των δεδομένων του δημοσίου, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική γύρω από τα ανοικτά δεδομένα.