Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

 

 

Δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “Open Data Maturity Report 2019”, όπου παρουσιάζεται η πρόοδος και ο βαθμός ωριμότητας σε σχέση με τα Ανοικτά Δεδομένα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2019. Η Κύπρος, διατηρώντας την εξαιρετικά καλή πορεία που σημειώνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, κατάφερε να βρίσκεται στην τιμητική 4η θέση με συνολική βαθμολογία 80%, στην κατηγορία “Fast Trackers”, μεταξύ των 32  χωρών που συμμετείχαν (28 κράτη-μέλη της ΕΕ και χώρες EFTA: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή δημοσιεύεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, ενώ το 2018 η Κύπρος είχε καταλάβει την 5η θέση με συνολική βαθμολογία 79,6%.

Αναφορικά με τη διαδικασία που εφαρμόζεται για την αξιολόγηση των χωρών, σημειώνεται ότι ο συνολικός δείκτης ωριμότητας Ανοικτών Δεδομένων, ομαδοποιεί τις χώρες σε διαφορετικές ομάδες ως εξής: Trend-setters, Fast-trackers, Followers και Beginners. Το επίπεδο ωριμότητας κάθε χώρας αξιολογείται με βάση τέσσερις δείκτες / παραμέτρους: Πολιτική (Open Data Policy), Πύλη (Open Data Portal), Αντίκτυπος (Open Data Impact) και Ποιότητα (Open Data Quality).

Τα συνολικά αποτελέσματα ανά χώρα για το έτος 2019 παρουσιάζονται στους πιο κάτω δύο Πίνακες, με την Κύπρο να βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε στην 4η θέση στην κατηγορία “Fast Trackers”, μετά τις Ιρλανδία (91%), Ισπανία (90%) και Γαλλία (89%). Στους επιμέρους τέσσερις δείκτες αξιολόγησης η Κύπρος συγκέντρωσε τις πιο κάτω βαθμολογίες:

  • Open Data Policy: 89% (6η θέση)
  • Open Data Portal: 86% (4η θέση)
  • Open Data Impact: 64% (12η θέση)
  • Open Data Quality: 82% (3η θέση)

 Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του European Data Portal με θέμα την υπό αναφορά έκθεση, φέτος διαφάνηκαν τέσσερις τάσεις:

  1. Από την επιτάχυνση στην ενοποίηση: Το 2019 η επιτάχυνση χωρών προς την κατεύθυνση της προόδου και ωριμότητας εξελίχθηκε σε μια πιο σταθερή τάση βελτίωσης και ενοποίησης. Πέραν των προσπαθειών για εφαρμογή συμπαγών πολιτικών, ανάπτυξη μοντέλων διακυβέρνησης και εξέλιξη των portals, οι χώρες της EU28+ διευρύνουν και εντείνουν τις προσπάθειές τους στις πιο απαιτητικές πτυχές αναφορικά με την ποιότητα (quality) των δεδομένων και τον αντίκτυπο (impact).
  2. Από την ποσότητα στην ποιότητα: Τα κράτη επικεντρώθηκαν στο να διασφαλιστεί η αξία των δεδομένων για τους χρήστες (re-users), μέσω κυρίως της βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων πριν από τη διάθεσή τους.
  3. Από τη δημοσίευση μέχρι τη δημιουργία αντικτύπου. Οι χώρες της EU28+ δεν επικεντρώνονται μόνο απλώς στη δημοσίευση δεδομένων και στη συμμόρφωση με τις βασικές απαιτήσεις της Οδηγίας, αλλά πλέον και στην αποδέσμευση  των οφελών που προκύπτουν από τη διάθεση των δεδομένων, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος αντίκτυπος. 
  4. Data sharing - το επόμενο όριο. Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις ευκαιρίες που προκύπτουν  από την "ανταλλαγή δεδομένων" (data sharing) στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η Κύπρος σκοπεύει να συνεχίσει τα σταθερά βήματα προόδου που καταγράφονται, ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω διάθεση των δεδομένων που παράγει ο δημόσιος τομέας κατά τρόπο που να προάγεται η επαναχρησιμοποίησή τους και η δημιουργία οικονομικής αξίας.

 

Open Data Maturity Report  2019

Cyprus Factsheet