Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ποιοι είμαστε

Το ηλεκτρονικό νομοθετικό παρατηρητήριο Nomoplatform είναι μια πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να παρακολουθούν άμεσα και έγκυρα τις διεργασίες που επιτελούνται εντός της Βουλής.

Στο Nomoplatform, ο κάθε πολίτης, εκτός από το να έχει πρόσβαση στις διαδικασίες κατάθεσης, εξέτασης και ψήφισης σχεδίων νόμου, μπορεί να λαμβάνει ειδησεογραφική ενημέρωση για τις διεργασίες που επιτελούνται εντός της Βουλής και να ανατρέχει στα βιογραφικά στοιχεία του κάθε Βουλευτή/Βουλεύτριας.

Τι κάνουμε

Η Βουλή είναι το κατεξοχήν νομοθετικό όργανο του κράτους και η νομοθετική της λειτουργία συνίσταται στη θέσπιση, τροποποίηση και ψήφιση σχεδίων νόμου. Στο Nomoplatform, παρακολουθούμε την εξέλιξη όλων των σχεδίων νόμου από τη μέρα κατάθεσής τους στη Βουλή (στάδιο 6) μέχρι τη μέρα ψήφισης τους από την Ολομέλεια του σώματος (στάδιο 9).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το ενημερωτικό μας βίντεο εδώ.

Στάδια νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας

Ένας νόμος για να τεθεί σε εφαρμογή ακολουθεί μία συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική διαδρομή.

 1. Συγγραφή αρχικού κειμένου νομοσχεδίου από το αρμόδιο υπουργείο.
 2. Πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης για ανατροφοδότηση/σχόλια/εισηγήσεις από ενδιαφερόμενους φορείς.
 3. Αναπροσαρμογή αρχικού κειμένου και συγγραφή τελικού κειμένου νομοσχεδίου.
 4. Αποστολή τελικού κειμένου στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
 5. Αποστολή νομοτεχνικά ελεγμένου νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.
 6. Κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για εξέταση (εκτελεστική εξουσία-υπουργικό συμβούλιο). Κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή για εξέταση (νομοθετική εξουσία-Βουλευτές/Βουλεύτριες).
 7. Εξέταση σχεδίου νόμου από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
 8. Παραπομπή στην Ολομέλεια και ψήφιση τελικού κειμένου σχεδίου νόμου από τους Βουλευτές/Βουλεύτριες.
 9. Κοινοποίηση σχεδίου νόμου στο γραφείου του Προέδρου για έκδοση στην επίσημη εφημερίδα.
 10. Έκδοση στην επίσημη εφημερίδα. Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή.

Εποπτεύοντας την κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική διαδρομή, ασκούμε θετική πίεση στους Βουλευτές/Βουλεύτριες και προάγουμε τη διαφάνεια στο νομοθετικό σώμα της Κύπρου.

Nomoplatform σε αριθμούς

Το Nomoplatform συμπληρώνει αισίως ένα χρόνο τακτικής κοινοβουλευτικής εποπτείας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, πετύχαμε τα ακόλουθα:

 • 20000+ χρήστες
 • 30000+ περίοδοι σύνδεσης
 • 70000+ Προβολές σελίδας
 • 2:30 λεπτά μέση διάρκεια σύνδεσης
 • 600+ σχέδια νόμου
 • 900+ άρθρα
 • 850+ εγγραφές γενικού newsletter
 • 50+ εγγραφές exclusive newsletter

Επιπρόσθετα:

 • 54% των χρηστών μας είναι άντρες και 46% γυναίκες
 • 61% των χρηστών μας είναι κάτω των 35 ετών

Για εμάς αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικοί. Καταδεικνύουν την ανάγκη μερίδας της κυπριακής κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη κοινοβουλευτική ενημέρωση, ενώ παράλληλα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να παρέχουμε την ίδια ποιοτική πληροφόρηση στους χρήστες της πλατφόρμας μας.

Nomo-App

Η Nomo-App εφαρμογή μας είναι διαθέσιμη στο App Store και στο Google Play, ώστε με ένα κλικ να έχετε όλες τις εξελίξεις της Κυπριακής Βουλής στο κινητό σας, άμεσα και αξιόπιστα.

Πλέον, μέσω της εύχρηστης εφαρμογής, οι πολίτες έχουν την ευχέρεια να ενημερώνονται διαρκώς για όλες τις νομοθετικές δράσεις, να εγγραφούν στο newsletter και να ενεργοποιήσουν τη λήψη ειδοποιήσεων (push notifications).

Τα επόμενα βήματα

Πέραν των υφιστάμενων λειτουργειών, η πλατφόρμα προσβλέπει στην ενσωμάτωση πρόσθετων υπηρεσιών όπως στατιστικά στοιχεία, ποσοτικά δεδομένα και δυναμικά γραφήματα για τον αριθμό προτάσεων νόμου που καταθέτει ο κάθε Βουλευτής/Βουλεύτρια και το κάθε κόμμα, τα νομοσχέδια που καταθέτει το κάθε Υπουργείο, πόσα από αυτά περνούν, τι θέματα αφορούν, τι ψηφίζει ο κάθε Βουλευτής/Βουλεύτρια, κλπ.

Επίσης επιδιώκεται η συμπερίληψη ενημερωτικών σημειωμάτων για τα σημαντικά νομοθετήματα που κατατίθενται καθώς και ευκαιριών διεξαγωγής ενημερωτικών συζητήσεων, διαβουλεύσεων και κατάθεσης εισηγήσεων.